OM OSS

Om föreningen

Sommarteatern i Ystad har funnits som förening i över 20 år och har ungefär 300 medlemmar med både barn, unga och vuxna. Uppdraget som konstnärliga ledare gavs 2012 över till Anna Ståhl och Hilda Ståhl som tillsammans med Hannes Nilsson, arbetsgruppen, styrelsen och alla medlemmar byggt upp Sommarteatern till vad det är idag.


Föreningen har många olika projekt igång under året med bland annat teaterskola för barn, ungdomar och vuxna på höst och vårterminer. Men det är på sommaren som föreningen har sin stora satsning. Varje sommar i fyra veckors tid, 25 föreställningar, sätter teatern upp en storsatsad familjemusikal med egenskrivet manus och egenskriven musik på sin utomhusscen vid Åbergs trädgård i Öja.


Föreningen har en stark tro på att - Alla är lika viktiga, oavsett roll eller scentid. Därför producerar vi en storslagna produktioner där ensemblen samarbetar och skapar föreställningar av professionell kvalitet för fullsatta läktare. 


Alla som är medlemmar i sommarteatern lär sig och arbetar aktivt med sammanhållning, samarbete, goda värderingar och skapar av detta, fina människor som kan ta sig an världen.

SOMMARTEATER

Sommarteatern har ca 5000 besökare till sin huvudföreställning under sina fyra spelveckor varje sommar vilket ger ett snitt på ca 210 personer per föreställning. 


Musikalerna är alltid baserade på kända verk, såsom Askungen, Lilla Sjöjungfrun, Kung Arthur och Törnrosa men skrivs alltid om i egen tappning av föreningens egna manusförfattare Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson. 

Föreställningarna riktar sig till ALLA. Oavsett om du är barn eller vuxen, gammal eller ung. Kort och gott riktar sig föreställningen till hela familjen och alla lär se den ur sitt eget perspektiv. Föreställningen får helt nyskriven musik av Frida Green och Christoffer Zaar. Musiken och arrangemangen produceras av Dick Örnå.


På scen står över 45 barn, unga och vuxna som mer eller mindre varje sommar återkommer. Många ur ensemblen har varit med i över 10 år och alla har växt upp på scen tillsammans. Sommarteaterns ensemble är unik 


Sommarteatern vistas, varje sommar, ute i Åbergs trädgård i Öja där både scen, område, läktare, kulisser och kläder tillverkas ideellt av engagerade föräldrar och ungdomar. 


Sommarteaterns egna teaterområde med egen kiosk och grönområden tillsammans med en stor scen och stor läktare med 272 platser är för många en återkommande sommartradition.

Teaterskolan

Sommarteatern erbjuder teater/musikal och sångkurser för barn, ungdomar och vuxna. Sommarteatern har varje år sin välbesökta familjemusikal på sommaren ute vid Åbergs Trädgård. Har du varit och tittat? Alla skådespelare på scenen har antingen varit med i teaterskolan eller deltar fortfarande i teaterskolan för att lära sig nya saker. Ledarna till alla grupperna är skådespelare från ensemblen.

I slutet av terminen spelas en föreställning för familj och vänner, där eleven visar tillsammans med de andra eleverna vad de arbetat med under terminens gång. 


Teaterskolan har grupper för alla åldrar med start vid 3 år. Våra grupper är uppdelade efter olika steg, som både symboliserar ålder och om de är avancerade eller för nybörjare/fortsättning. Vårterminen 2024 har vi 20 grupper, fördelade på måndag till torsdag och totalt 252 inskrivna elever.


Teaterskolan pågår under en termin för Steg 1–2 och under två terminer för Steg 3, musikalgrupperna samt vuxengrupperna. 


Ledarna skriver ett manus och väljer den föreställning som gruppen ska repa på under kursens gång. Rollerna delas ut av ledarna beroende på tidigare visad kunskap och vad som utvecklar varje elev.

Medlemmar

Vill du bli medlem i föreningen? Sommarteatern erbjuder tre olika medlemsskap. Aktiv medlem, VIP-Medlem och Stödmedlem. Läs mer om de olika medlemskapen på sidan "Bli medlem".


Vill du bli "Aktiv medlem" finner du vårt kursutbud under fliken Teaterskolan.

Styrelsen

Sommarteatern leds av verksamhetsledare Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson tillsammans med föreningens styrelse.


Sommarteatern är en ideell förening med en styrelse. Ordförande är Roger Persson Krook, Vice ordförande Helen Zeylon, Kassör Eva Åberg, Sekreterare Kristin Skoog, Vice sekreterare Jane Svensson, Ledamot Ann-Sofie Penca, Ledamot Alexander Ståhl, Ungdomsledamot Hilda Mårtensson och Adrian Skoog.


Föreningen jobbar hårt för allas lika värde. Föreningens motto gällande alla uppsättningar är att "alla är lika mycket värda, oavsett roll eller scentid". 


Barnkonventionen utgör en stor del i varje skapande process. Föreningen har också en strikt drogpolicy.

Koncept & Vision

Sommarteatern har existerat som förening sedan 2001 men var flera år innan det en plats där professionella såväl som amatörer kunde leva ut en passion för scenens alla konstformer. 

I hjärtat av Österlen startade Tommy Hansson det som idag har växt upp till att bli vårt paradis på Åbergs trädgård i Öja. Fanan lämnades 2012 över till de två systrarna Anna och Hilda Ståhl som fortsatte driva föreningen.

Sedan 2020 är det Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson som är verksamhetsledare i föreningen, samt konstnärliga ledare för sommarens huvudproduktion. Numera är föreningen en verksamhet som pågår under hela året och det drivs flera olika projekt och det spelas omkring 50 föreställningar varje år. Publiksiffrorna blir större och större i takt med att föreningen producerar fler och fler föreställningar. Under 2023 besökte 8000 personer någon av Sommarteaterns alla föreställningar. 


Den stora satsningen gör föreningen på sommaren. Varje sommar erbjuder vi en klassisk berättelse, omarbetad för att passa en modern värld. Denna berättelse fylls alltid med helt egenskriven musik som gör mer än att bara föra handlingen framåt. Med sång helt på skånska förmedlar vi även en känsla av familjaritet och tillhörighet som man bara hittar under den bara sommarhimlen.  Genom en unik blandning av komik och dramatik har vi som målsättningen att sudda ut gränserna mellan barn- och vuxenteater till något som inte erbjuds inom vanliga kulturkretsar. Att skapa föreställningar där gamla, unga och alla där i mellan kan lämna med ett leende på läpparna och nya budskap att tänka på. Att sammankoppla generation till generation med ett gemensamt intresse; bra teater helt enkelt.