OM OSS

DE TRE MUSKETÖRERNA | 2018

Bilder från föreställningen,

tagna av marit lasson

HERKULES | 2018

Bilder från föreställningen,

tagna av marit lasson

lilla sjöjungfrun | 2017

Bilder från föreställningen,

tagna av marit lasson

Ledningen: Anna Ståhl, Hannes Nilsson, Hilda Ståhl, Filip Jönsson

Låtskrivarna: Frida Green och Christoffer Zaar

Sommarteatern i Ystad har funnits som förening i snart 20 år och har ungefär 150 medlemmar med både barn och vuxna. Uppdraget som konstnärliga ledare gavs 2012 över till Anna och Hilda Ståhl som tillsammans med arbetsgruppen, styrelsen och alla medlemmar byggt upp Sommarteatern till vad det är idag.


Föreningen har många olika projekt igång under året med bland annat teaterskola för barn och ungdomar, julshow och konserter, men det är dock under sommaren som föreningen har sin stora satsning. Varje sommar i fyra veckors tid, ca 24 föreställningar, sätter teatern upp en storsatsad familjemusikal med egenskriven musik på sin utomhusscen vid Åbergs trädgård i Öja.


Musikalerna är ofta baserade på kända verk, såsom Alice i Underlandet, Askungen och Lilla Sjöjungfrun, men skrivs alltid om i egen tappning. Föreställningarna riktar sig inte bara till yngre barn, den riktar sig till ALLA. Kort och gott riktar sig föreställningen till hela familjen och alla lär se den ur sitt eget perspektiv och publiken kan alltid förvänta sig en twist eller två.


Sommarteatern har ca 5000 besökare till sin huvudföreställning under sina fyra spelveckor varje sommar vilket ger ett snitt på ca 210 personer per föreställning. För att förlänga sommaren sätts de unika musikalerna upp än en gång på Ystads teater. Under en helg i november/december får alltså de som missat eller de som vill se föreställningen en andra gång en chans att göra just detta. För vem vet, kanske ser du den med nya ögon och ser saker som du tidigare inte sett.


En tradition sedan 2015 är att Sommarteatern blir inbjudna till Sövde amfiteater i augusti månad där de spelar föregående års föreställning, med fritt inträde. Publiksiffrorna sedan 2015 har alla gånger slagit på över 1000 personer.


Sommarteatern vistas, varje sommar, ute i Åbergs trädgård i Öja där både scen, område, läktare, kulisser och kläder tillverkas ideellt av engagerade föräldrar och ungdomar. Under terminerna hittar man Sommarteatern i deras replokal ute på Regementet i Ystad.

Priser & Utmärkelse

Sommarteatern i Ystad vann Ystads Kommuns Kulturpris 2018. Läs mer om det här: