ROMEO & JULIA

2023

Föreställningen

Två starka släkter fläckar med sin splittring det ljuvliga Verona där vi spelar. Men det är inte det Verona som ni känner igen, och det är inte sagan ni tror er kunna. Sommarteaterns Romeo och Julia är gammal historia berättad på ett helt nytt sätt.

Det är svårt att föreställa sig, men ryktet säger att familjerna Montague och Capulet en gång i tiden var de närmsta av vänner. Nu tittar de knappt åt varandras håll och varje snedsteg ses som en krigsförklaring. Sedan barnsben har Romeo och Julia blivit lärda att avsky varandra, men vad deras föräldrar inte vet är att de i hemlighet hyser helt andra känslor. Allt de vill är att vara tillsammans, men när gamla problem kommer upp till ytan växer fejden mellan släktena sig större än någonsin förut. Deras enda hopp blir då varandra.

Romeo och Julia är en familjemusikal om samhörighet och envishet. Om att ärva trauman och kraften som krävs för att slå sig fri från negativa spiraler. Det klassiska mästerverket får genom Sommarteatern Ystad en helt ny svid, vi befinner oss nämligen i ett vilda västern. Likt alltid finns ett nyskrivet manus, musik av Frida Green och Christoffer Zaar och den där familjära känslan som bara går att hitta på utomhusscenen i Öja. Ett kärleksäventyr för hela familjen fyllt av värme och humor, spänning och dramatik. 1600-talet har aldrig känts så 2023 som just här och just nu.

Musiken

Till föreställningen "Romeo & Julia", tog återigen Frida Green, Christoffer Zaar och Dick Örnå sig an uppgiften att komponera ny musik. Deras arbete resulterade i femton nya musikstycken som bidrog till att förbättra föreställningens upplevelse. 

Av dessa kompositioner blev det fjorton låtar som släpptes på Spotify i Juni 2023. Denna samling av låtar har mottagits väl av lyssnarna och är en viktig del i föreställningen.

Publiken

Sommaren 2023 präglades av regn, men detta påverkade inte entusiasmen hos vår ensemble eller publiken. Totalt besökte 4523 personer de 25 föreställningarna, trots det ostadiga vädret. 

Ett särskilt minnesvärt ögonblick inträffade under den sista speldagen, när ett kraftigt regn drabbade både de två sista "back to back" föreställningarna och publiken, som trotsade väderleken. Med en fullsatt sista föreställning upplevde vi en unik gemenskap där varken publik eller skådespelare kunde undgå regnet. 

Ett stort tack till publiken, framförallt under den sista föreställningen för deras stöd och delaktighet, som bidrog till att göra en utmanande situation till en oförglömlig upplevelse.

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl
Musikregissör: Anna Ståhl
Producent: Hannes Nilsson

Musik: Frida Green & Christoffer Zaar
Musikproducent: Dick Örnå
Ljudtekniker: Erik Jönsson och Ludwig Thorstensson

Manus: Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson, Max Ivarsson
Kostym: Eva Åberg
Affisch: Hilda Ståhl

Medverkande: Jimmy Johansson, Eva-Lotta Larsson, Anna Ståhl, Nicole Holmquist, Alexander Ståhl, My Holmquist, Ebba Jönsson, Ellen Leufstedt, Max Ivarsson, Hannes Nilsson, Ira Skoog, Hedda Cederholm, Olivia Eriksson, Frida Ljunggren, Isabella Mårtensson, Alicia Nilsson, William Schmatz, Emil Andersson, Miranda Holmberg, Emelie Resman, Adrian Skoog, Matilda Wemnér, Alma Wernberg, Loke Åkesson, Elvira Andersson, Alexander Hedin Basdajian, Alice Zeylon, Mira Brandt, Alicia Ljungqvist, Hilda Mårtensson, Ida Sjö, Gustaf Ehrnborn, Greta Ivansson, Elise Larsson, Iza Persson, Sigrid Larsson, Zeb Månsson, Daniella Nilsson, Hannes Sjö, Lo Engdahl, Aron Möller, Lucas Rosengren, Elsa Kjellberg, Zion Månsson, Joel Sjö.